10 Kasım 2013 Pazar

Tulumba Tatlısı Tarifi, Tulumba Tatlısı Yapmanın Püf Noktaları

Sevgili Hanımlar, FotoÄŸraflar eÅŸliÄŸinde desteklediÄŸimiz tarifimizi sizlere sunuyorum…


Tulumba tatlımızın yapımı için ihtiyacımız olan malzemeler ;


  • 3 su bardağı su

  • 2,5 su bardağı un

  • 3 adet yumurta

  • 100 gram tereyağı

  • 1 yemek kaşığı niÅŸasta

  • 2-3 yemek kaşığı miktarınca irmik

  • 1 tatlı kaşığı ÅŸeker

  • Sıkma torbası

Şerbeti İçin Lazım Olacak Malzemelerimiz;


  • 4,5 su bardağı ÅŸeker

  • 4 su bardağı su

  • 1 yemek kaşığı limon suyu

Öncelikli olarak şerbet yapımını tarif etmek istiyorum sizlere. Tenceremize suyumuzu ekliyoruz. Üzerine şekerimizi ekliyoruz. Birebir ölçüde olmasına dikkat ediyoruz. Yani bir kilo şeker için bir litre su kullanıyor olmamız gerekiyor. Bu şekilde ocağımıza alıyoruz. Kaynadıktan sonra ateşten almadan hemen önce limonumuzu ekleyeceğiz ve şerbetimiz hazır olmuş olacak.


Tulumba tatlımızın hamurunu hazırlamaya başlıyoruz şimdide ;


Tenceremizin içerisine gerekli miktardaki suyu döküyoruz ve içerisine tereyağımızı atıyoruz. Tereyağımız su da eriyene kadar beklememiz gerekiyor.



Aslında hazırladığımız hamur profiterol hamuru ile aynı olacak bir noktaya kadar. İçerisine irmik ve nişasta koymadığımız takdir de profiterol hamuru elde etmiş olacağız.bu bir tekniktir.yani bir şekil hamur hazırlama tekniğidir.sıcak suyun içerisine unu atıp , ardından yumurtaları ekleyerek tekrar fırına verebileceğimiz veya az sonra tarif edeceğim gibi yağda pişirebileceğiniz bir hamur elde etmiş olacaksınız.bu teknik ve püf nokta sayılabilecek bilgileri sizlere yazdıktan sonra tarifimizin yapımına devam ediyoruz.



Şimdi ise unu ekliyoruz. Un ile suyu birbirine iyice yediriyoruz. Sıra da tuz ve şekerini ilave etmek var. Sonrasında ise karıştırmaya devam ediyoruz. Hazırladığımız hamurun tencereye yağışmayan bir hale gelene kadar karıştırmamız gerekiyor. Bu tabi ki biraz sabır istiyor. Ama tek parça bir hamurmuş gibi tenceremizin içerisinde hareket edene kadar bu un, su ve tereyağından oluşan hamuru karıştırmaya devam etmemiz gerekiyor.


Hamuru muza yumurtaları teker teker ve çırparken ekleyeceğimiz için önceden yumurtalarımızı bir kase de hazır etmemiz gerekiyor.Yumurtaları önceden kırarak bir kase de hazır hale getirmek , içerisinde bozukluk vs. gibi bir durum var ise bütün malzemelerinizi ziyan etmekten sizi kurtacağını lütfen unutmayın. Hamur istediğimiz kıvama geldiğin de tencerede soğutmak için derin olan başka bir kabımızın içerisine almak gerekiyor. Çünkü muhtemelen tencere hala çok sıcak bir halde olacaktır ve uzun bir süre soğumayacaktır. Şimdi hamurumuzu soğutmak ve ondan sonra üzerine yumurtalarımızı ekleme işlemini yapıyoruz. Şerbet kaynadığın da ateşten alıp üzerine limonumuzu ekliyoruz ve bu halde  1-2 dakika daha kaynatıyoruz. Hamurumuz dinlenip biraz da soğuduktan sonra yumurtalarımızı teker teker ekleyerek karıştırma işlemini yapıyoruz. Bu aşamada yumurtalarımızın pişmemesi bizim için çok önemli. O yüzden hızlı bir şekilde seri olarak karıştırmamız gerekiyor. Yumurtalarımızı da ekledikten sonra hamurumuz istediğimiz kıvama gelmiş olması lazım.


Şimdi içerisine nişasta ve irmiğimizi ekleyip, karıştırıyoruz. ve honi şekline getirip bağlıyoruz.


honi 1 Daha sonra bir sıkma torbasının içerisine ucu yıldız olan bir uç yerleştiriyoruz[/caption]


honi 2 228x160 Sonrasında torbanın ucunu kesiyoruz.[/caption]


bu şekilde tulumbayı sıkacağımız torbayı hazır etmiş oluyoruz.


honi 3 228x160 Torbamızı doldurmadan önce fotoğraflarda gösterdiğimiz gibi elimize geçirip, torbamızı hazır hale getiriyoruz. Hamurumuzu torbaya doldurmaya başlıyoruz. Torbanın arka tarafından sıkarak (büzerek) hamurumuzu hazır hale getiriyoruz.[/caption]


 


honi 5 228x160 Dikkatlice yağımızın içerisine hamurumuzu sıkıyor ve kaşıkla bırakmamız gerekiyor.[/caption]


honi 7 228x160


Kızaran tulumbalarımızı soğuk şerbetimizin içerisine atıyoruz ve sonra şerbette beklettiğimiz tatlıları artık servis edebiliriz. Bu klasik Türk tatlısını yapmak çok da zor değil aslında. Biraz kol kuvveti gerekiyor sanırım:)


Afiyetler Olsun Efendim:)



Tulumba Tatlısı Tarifi, Tulumba Tatlısı Yapmanın Püf Noktaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder