Sevgili Hanımlar, FotoÄraflar eÅliÄinde desteklediÄimiz tarifimizi sizlere sunuyorum…
Tulumba tatlımızın yapımı için ihtiyacımız olan malzemeler ;
- 3 su bardaÄı su
- 2,5 su bardaÄı un
- 3 adet yumurta
- 100 gram tereyaÄı
- 1 yemek kaÅıÄı niÅasta
- 2-3 yemek kaÅıÄı miktarınca irmik
- 1 tatlı kaÅıÄı Åeker
- Sıkma torbası
Åerbeti İçin Lazım Olacak Malzemelerimiz;
- 4,5 su bardaÄı Åeker
- 4 su bardaÄı su
- 1 yemek kaÅıÄı limon suyu
Ãncelikli olarak Åerbet yapımını tarif etmek istiyorum sizlere. Tenceremize suyumuzu ekliyoruz. Ãzerine Åekerimizi ekliyoruz. Birebir ölçüde olmasına dikkat ediyoruz. Yani bir kilo Åeker için bir litre su kullanıyor olmamız gerekiyor. Bu Åekilde ocaÄımıza alıyoruz. Kaynadıktan sonra ateÅten almadan hemen önce limonumuzu ekleyeceÄiz ve Åerbetimiz hazır olmuÅ olacak.
Tulumba tatlımızın hamurunu hazırlamaya baÅlıyoruz Åimdide ;
Tenceremizin içerisine gerekli miktardaki suyu döküyoruz ve içerisine tereyaÄımızı atıyoruz. TereyaÄımız su da eriyene kadar beklememiz gerekiyor.
Aslında hazırladıÄımız hamur profiterol hamuru ile aynı olacak bir noktaya kadar. İçerisine irmik ve niÅasta koymadıÄımız takdir de profiterol hamuru elde etmiÅ olacaÄız.bu bir tekniktir.yani bir Åekil hamur hazırlama tekniÄidir.sıcak suyun içerisine unu atıp , ardından yumurtaları ekleyerek tekrar fırına verebileceÄimiz veya az sonra tarif edeceÄim gibi yaÄda piÅirebileceÄiniz bir hamur elde etmiÅ olacaksınız.bu teknik ve püf nokta sayılabilecek bilgileri sizlere yazdıktan sonra tarifimizin yapımına devam ediyoruz.
Åimdi ise unu ekliyoruz. Un ile suyu birbirine iyice yediriyoruz. Sıra da tuz ve Åekerini ilave etmek var. Sonrasında ise karıÅtırmaya devam ediyoruz. HazırladıÄımız hamurun tencereye yaÄıÅmayan bir hale gelene kadar karıÅtırmamız gerekiyor. Bu tabi ki biraz sabır istiyor. Ama tek parça bir hamurmuÅ gibi tenceremizin içerisinde hareket edene kadar bu un, su ve tereyaÄından oluÅan hamuru karıÅtırmaya devam etmemiz gerekiyor.
Hamuru muza yumurtaları teker teker ve çırparken ekleyeceÄimiz için önceden yumurtalarımızı bir kase de hazır etmemiz gerekiyor.Yumurtaları önceden kırarak bir kase de hazır hale getirmek , içerisinde bozukluk vs. gibi bir durum var ise bütün malzemelerinizi ziyan etmekten sizi kurtacaÄını lütfen unutmayın. Hamur istediÄimiz kıvama geldiÄin de tencerede soÄutmak için derin olan baÅka bir kabımızın içerisine almak gerekiyor. Ãünkü muhtemelen tencere hala çok sıcak bir halde olacaktır ve uzun bir süre soÄumayacaktır. Åimdi hamurumuzu soÄutmak ve ondan sonra üzerine yumurtalarımızı ekleme iÅlemini yapıyoruz. Åerbet kaynadıÄın da ateÅten alıp üzerine limonumuzu ekliyoruz ve bu halde 1-2 dakika daha kaynatıyoruz. Hamurumuz dinlenip biraz da soÄuduktan sonra yumurtalarımızı teker teker ekleyerek karıÅtırma iÅlemini yapıyoruz. Bu aÅamada yumurtalarımızın piÅmemesi bizim için çok önemli. O yüzden hızlı bir Åekilde seri olarak karıÅtırmamız gerekiyor. Yumurtalarımızı da ekledikten sonra hamurumuz istediÄimiz kıvama gelmiÅ olması lazım.
Åimdi içerisine niÅasta ve irmiÄimizi ekleyip, karıÅtırıyoruz. ve honi Åekline getirip baÄlıyoruz.
Daha sonra bir sıkma torbasının içerisine ucu yıldız olan bir uç yerleÅtiriyoruz[/caption]
Sonrasında torbanın ucunu kesiyoruz.[/caption]
bu Åekilde tulumbayı sıkacaÄımız torbayı hazır etmiÅ oluyoruz.
Torbamızı doldurmadan önce fotoÄraflarda gösterdiÄimiz gibi elimize geçirip, torbamızı hazır hale getiriyoruz. Hamurumuzu torbaya doldurmaya baÅlıyoruz. Torbanın arka tarafından sıkarak (büzerek) hamurumuzu hazır hale getiriyoruz.[/caption]
Dikkatlice yaÄımızın içerisine hamurumuzu sıkıyor ve kaÅıkla bırakmamız gerekiyor.[/caption]
Kızaran tulumbalarımızı soÄuk Åerbetimizin içerisine atıyoruz ve sonra Åerbette beklettiÄimiz tatlıları artık servis edebiliriz. Bu klasik Türk tatlısını yapmak çok da zor deÄil aslında. Biraz kol kuvveti gerekiyor sanırım:)
Afiyetler Olsun Efendim:)
Tulumba Tatlısı Tarifi, Tulumba Tatlısı Yapmanın Püf Noktaları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder