9 Kasım 2013 Cumartesi

Aşure Tatlısı Tarifi ( Bardak Ölçülü Tarif )

Aşure Tatlısı Tarifi ( Bardak Ölçülü Tarif )


Aşure Tatlısı’nın Geçmişi Nedir?


Muharrem ayının On’unda Hz. Nuh aleyhisselamın gemisi Cudi Dağı’nda karaya çıkmıştır. Bu karaya çıkış bir kurtuluÅŸ olmuÅŸ ve bunun şükrü olarak geminin ambarında kalmış olan tahılları çıkarıp bir araya getirerek özel bir tatlı yapan gemi yolcuları , bu tatlıyı aralarında paylaÅŸmışlar, karaya çıkarak kurtuluÅŸlarının  bir şükrü olarak etraflarına tatlı ikramında bulunmuÅŸlardır.Bu tarihî olay her yıl Muharrem ayının On’unda tekrar edilerek  eÅŸ dost, konu komÅŸu yeniden bir SAYGI , SEVGÄ° paylaşımına gitmektedirler.


Aşure tatlısını biz de evimiz de her yıl yapıyoruz. Gerçi bazen Muharrrem ayını beklemediğimiz de oluyor tabiki. Babamın tatlı ısrarlarına dayanamadığım vakitler de de yaptığım olmuştur. Aşureyi büyüklerim genel de çorba kıvamında yapsalar da ben tatlı şeklinde yapıyorum ki soğuduktan sonra damak tadınızı iyi anlayacağınızı tahmin ediyorum.Çook beğeneceğinize emin olduğum aşuremi lütfen eklemeler yapmadan tarifimde olduğu gibi  deneyiniz.


Malzemelerimiz:


  • 2 su bardağı yarma (bazı bölgeler de  döğme veya aÅŸurelik buÄŸday da denilmektedir.)

  • 1 çay bardağı miktarınca kuru fasulye

  • 2 çay bardağı miktarınca kuru kayısı

  • 2 su bardağı miktarınca ÅŸeker

  • 5 adet karanfil

  • 1,5 çay kaşığı miktarınca tarçın

  • Su (Tarifimde Ölçüsünü bulabilirsiniz)

  • 2 çay bardağı miktarınca kuru incir

  • 1 çay bardağı miktarınca nohut

  • 2 çay bardağı miktarınca kuru üzüm

  • Bir fiske tuz ( çay kaşığının ucu kadar olsa kafi)

 Üzeri İçin :


Ceviz (Servis yaparken ceviz serpin. İçine ceviz atıldığında kara bir görüntü oluşuyor yani kararıyor.)


Gelelim Yapılışına :


Kuru fasulye, Nohut, ve bulgurumuzu  1 gece öncesinden  suda bekletiyoruz.


Bir gece bekleyen bulgurumuza ertesi gün nohutumuzu 5 su bardağı suda yumuşayana kadar haşlayoruz. Yumuşadığını anladığımız da ocağımızı kapatıyoruz.


Ama dikkat edin fazla yumuşamasın. Şimdi ise suyunu süzüyoruz. Kuru fasulyeyi başka bir kapta 5 su bardağı suyla yumuşayana kadar haşlıyoruz. Yumuşadığı an da ocağımızı kapatıyoruz. Bu sefer de dikkat ediyoruz ki fazla yumuşamasın.


Suyunu süzüyoruz. Bulgurumuzu ayrı bir tenceremiz de 9 su bardağı suyla haşlıyoruz. Yumuşasın ama dağılmasın lütfen. Suyunu kesinlikle süzmeyin. Bulgurumuz  haşlandıkça suyu kıvamlı olur. Bulgurumuzun suyu aşurenizi kıvamlı yapar.


DÄ°KKAT :


Eğer haşlama sırasında bulgurun suyu azaldığı halde haşlanmadılarsa sıcak su ekleyebilirsiniz.


5 kiloluk tencereye haşlanmış  bulguru suyuyla beraber koyuyoruz. Haşlanmış nohutu , haşlanmış kuru fasulyeyimizi de koyuyoruz. Bulgurumuzun suyu yeterli olmadığı için üzerlerine 6 su bardağı miktarında (kaynar) sıcak su koyuyoruz. 5 dk.ara ara karıştırarak pişiriyoruz.


Bu sürenin sonunda kuru üzüm,küp küp küçük kesilmiÅŸ kayısı,küp ÅŸeklinde kesilmiÅŸ incir ve karanfili de ekliyoruz. Ara ara karıştırarak  piÅŸiriyoruz. Bu eklediÄŸimiz meyveler yenebilir ÅŸekilde yumuÅŸasın lütfen. – Özellikle incir ve kayısı – yumuÅŸamaları 5-10 dk arasında olabiliyor. Toz ÅŸeker ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz. 5-10 dk.daha dibinin tutmaması ve ÅŸekerimiz iyice erisin diye ara ara karıştırıyoruz. AÅŸuremiz zamanla koyulaÅŸacağı için 2-2,5 su bardağı miktarınca kaynar su daha ekliyoruz.Kaynasın bir müddet. 5-10 dk. süre sonunda ocağı kapatmaya yakın tarçın atıyoruz. Kaselerimize paylaşım yapabiliriz artık. Ilıdığı zaman  buzdolabına koyabiliriz. Servis ederken dövülmüş cevizimizi serpebiliriz.


Afiyetler Olsun…


DİKKAT : Suyu kıvamlı olacaktır.Bundan dolayı sıcak su eklerken tedirginlik duymayın.Baktınız çok koyulaştı sıcak su ekleyerek tekrar kaynatabilirsiniz.


NOT: Bulgur  1 saatte haşlanır.Kuru fasulye ve nohut ise  1,5 saatte haşlanır.


(HAŞLAMA SÜRELERİNİ BİLMEK İSTEYENLER İÇİN)


 


NOT 2: İsteğe bağlı olarak içerisine Fıstık , Fındık ilave edebilirsiniz.Ben şahsen sert oldukları için koymuyorum. İsteğe bağlı olarak ceviz haricinde nar taneleri de konulabilir.



Aşure Tatlısı Tarifi ( Bardak Ölçülü Tarif )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder