4 Aralık 2013 Çarşamba

Bayram Kömbesi Tarifi

Bayram Kömbesi Nasıl Yapılır?


Ramazan Bayramlarına az günler kaldığın da özellikle Osmaniye, Antakya ve Adana bölgesinde Bayram Kömbesi tatlısı sofraların olmazsa olmaz tatlılarının en başında gelmektedir. Bu tarifimiz de Erzin Bayram Kömbesi tarifiyle de sitemizin Kurabiye Tarifleri bölümün de yerini alsın istedim.


Bayram Kömbesi Tatlısı Malzemelerimiz;



  • 1 Kutu Kabartma Tozu ve Vanilya

  • 1 kg Miktarınca un 

  • 1 Çay Bardağı Ayçicek Yağı

  • 1 Adet Hamur Mayası [Ekmek Hamuru Mayası}

  • Yarim Kilo Miktarınca Şeker 

  • 250 Gram Miktarınca Tereyağ

  • 2 Kaşık Miktarınca Tahin 

  • 1 Çay bardagi Miktarınca İrmik

  • 1 Çay Kaşığı Miktarınca Tarçın

  • Aldigi kadar Ilık Olacak Şekilde Süt 

  • Üzerine susam kavrulacak kavrulmuş susama bir yemek kaşığı şeker konulacak sonra susam hafif su ile nemlendirilecek


İçi İçin;



  • Ceviz İçi


bayram kombesi1 228x160
Bayram Kömbesi Tatlısı'nın Hazırlanışı;

Elimize derin bir kap alıyoruz. Sütü hariç tutmak üzere tüm hamur malzemelerimizi bu kabın içerisinde karıştırıyoruz. Karışımımızın içerisine yavaş yavaş sütümüzü döküyoruz ve ele yapışmayacak şekilde bir hamur elde ettikten sonra mayalamaya bırakıyoruz. Hamuru dinlendirme süremiz ise 3 saat kadar olmasında fayda var.


Tatlıyı yaptığımız mevsim sıcak yaz mevsimleriyse hamur hemen mayaya gelerek kabarır. Mayalanmış olan hamurumuz dan yumurta büyüklüğün de parçalar kopararak Puaça yapar gibi avucumuzun içerisinde açarak, içerisine ceviz içlerini koyuyoruz. Daha sonra bunları kapatarak top top yaparak hafifçe bastırarak yassı bir şekil veriyoruz.


Susam ve Şeker karışımına batırdıktan sonra dikkat edeceğimiz husus susamlı tarafın üste gelecek biçim de önceden hazırladığımız fırın tepsisine diziyoruz. Bütün hamuru bu tarif ettiğim şekilde bitirelim. Şartlarımız uygunsa mahallemizin ekmek fırınına göndererek fırın da pişirtiniz. Eğer böyle bir imkan yok ve evde pişirecekseniz 150 dereceli bir fırın da üst kısımları kızarana kadar pişirmeye özen gösterin. Kurabiyemiz artık servise hazırdır..

Afiyetler Olsun..


Bayram Kömbesi Tatlısı'nın Fotoğrafını aşağıda görebilirsiniz. Ancak fotoğrafın büyük halini görmek için üzerine tıklamanız gerekmektedir.






Yaşamı Kolaylaştıran Püf Noktalar;


Kolay ve Güzel Pasta Yapmak İçin;


Pasta yapmak için kullanacağınız yumurta ve yağı 2 saat kadar önceden buzdolabından çıkarın ve oda sıcaklığında (18-22 derece arası) beklettiğiniz de güzel sonuçlar alacaksınız.



Bayram Kömbesi Tarifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder