Aşure Tarifi
Aşure ne muhteşem birşey değil mi ismini bile duymak beni farklı diyarlara götürüyor.Tadını kokusunu salep e benzetiyorum.
Annelerimiz, büyüklerimiz pişirirler tabak tabak komşulara dağıtırlar.Ne güzel bir gelenektir.Ben sıcak ocak sönmeden
tabağıma alıp yemeyi sevenlerdenim.Soğuk sevenlerde var…Her şekilde çok güzel bence.Sizde benim gibi çok seviyorsanız
bu ramazan ayında benim gibi çok seven sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.
Aşure için gerekli malzemeler:
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı kuru fasülye
1.5 su bardağı aşurelik bulgur
yarım su bardağı kuru üzüm ( isteyen sarı isteyen siyah kullansın)
6-7 ceviz
15 tane kuru kayısı
1 su bardağı yer fıstıgı
1 çay bardağı fındık
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı ceviz
2 su bardağı toz şeker
1 adet elma
tarçın
Yapılışı
Nohutumuzu ve kuru fasülyemizi 1 gece önceden suda ıslatalım. Daha sonra ise suyunu süzüp tenceremize alalım.Buğdayları yıkayıp
onları da ekleyelim su ekleyelim 3 parmak geçeçek kadar ekleyelim.Kayısımızı küçük parçalar halinde doğrayalım aynı şekilde
inciride doğrayalım.Üzümlerin saplarını ayıklayıp iyice yıkayınız.Buğday,nohut,kuru fasülye yumuşayınca meyveleride ekleyelim.
Suyu yetersiz geldiyse eger kaynamış su ekleyin şekerinide ekleyin kaynatınız.Kaynadıktan ve kıvama geldikten sonra servis
tabaklarına alın ceviz,fındık ,fıstık parçalarını ekleyip tarçınıda dökünüz.İsteğe göre nar taneleride atabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Aşure Tarifi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder