AÅure Tatlısı Tarifi ( Bardak Ãlçülü Tarif )
AÅure Tatlısıânın GeçmiÅi Nedir?
Muharrem ayının On’unda Hz. Nuh aleyhisselamın gemisi Cudi DaÄı’nda karaya çıkmıÅtır. Bu karaya çıkıŠbir kurtuluÅ olmuÅ ve bunun Åükrü olarak geminin ambarında kalmıŠolan tahılları çıkarıp bir araya getirerek özel bir tatlı yapan gemi yolcuları , bu tatlıyı aralarında paylaÅmıÅlar, karaya çıkarak kurtuluÅlarının  bir Åükrü olarak etraflarına tatlı ikramında bulunmuÅlardır.Bu tarihî olay her yıl Muharrem ayının On’unda tekrar edilerek  eÅ dost, konu komÅu yeniden bir SAYGI , SEVGÄ° paylaÅımına gitmektedirler.
AÅure tatlısını biz de evimiz de her yıl yapıyoruz. Gerçi bazen Muharrrem ayını beklemediÄimiz de oluyor tabiki. Babamın tatlı ısrarlarına dayanamadıÄım vakitler de de yaptıÄım olmuÅtur. AÅureyi büyüklerim genel de çorba kıvamında yapsalar da ben tatlı Åeklinde yapıyorum ki soÄuduktan sonra damak tadınızı iyi anlayacaÄınızı tahmin ediyorum.Ãook beÄeneceÄinize emin olduÄum aÅuremi lütfen eklemeler yapmadan tarifimde olduÄu gibi deneyiniz.
Malzemelerimiz:
- 2 su bardaÄı yarma (bazı bölgeler de döÄme veya aÅurelik buÄday da denilmektedir.)
- 1 çay bardaÄı miktarınca kuru fasulye
- 2 çay bardaÄı miktarınca kuru kayısı
- 2 su bardaÄı miktarınca Åeker
- 5 adet karanfil
- 1,5 çay kaÅıÄı miktarınca tarçın
- Su (Tarifimde Ãlçüsünü bulabilirsiniz)
- 2 çay bardaÄı miktarınca kuru incir
- 1 çay bardaÄı miktarınca nohut
- 2 çay bardaÄı miktarınca kuru üzüm
- Bir fiske tuz ( çay kaÅıÄının ucu kadar olsa kafi)
 Ãzeri İçin :
Ceviz (Servis yaparken ceviz serpin. İçine ceviz atıldıÄında kara bir görüntü oluÅuyor yani kararıyor.)
Gelelim YapılıÅına :
Kuru fasulye, Nohut, ve bulgurumuzu 1 gece öncesinden suda bekletiyoruz.
Bir gece bekleyen bulgurumuza ertesi gün nohutumuzu 5 su bardaÄı suda yumuÅayana kadar haÅlayoruz. YumuÅadıÄını anladıÄımız da ocaÄımızı kapatıyoruz.
Ama dikkat edin fazla yumuÅamasın. Åimdi ise suyunu süzüyoruz. Kuru fasulyeyi baÅka bir kapta 5 su bardaÄı suyla yumuÅayana kadar haÅlıyoruz. YumuÅadıÄı an da ocaÄımızı kapatıyoruz. Bu sefer de dikkat ediyoruz ki fazla yumuÅamasın.
Suyunu süzüyoruz. Bulgurumuzu ayrı bir tenceremiz de 9 su bardaÄı suyla haÅlıyoruz. YumuÅasın ama daÄılmasın lütfen. Suyunu kesinlikle süzmeyin. Bulgurumuz haÅlandıkça suyu kıvamlı olur. Bulgurumuzun suyu aÅurenizi kıvamlı yapar.
DÄ°KKAT :
EÄer haÅlama sırasında bulgurun suyu azaldıÄı halde haÅlanmadılarsa sıcak su ekleyebilirsiniz.
5 kiloluk tencereye haÅlanmıÅ bulguru suyuyla beraber koyuyoruz. HaÅlanmıŠnohutu , haÅlanmıŠkuru fasulyeyimizi de koyuyoruz. Bulgurumuzun suyu yeterli olmadıÄı için üzerlerine 6 su bardaÄı miktarında (kaynar) sıcak su koyuyoruz. 5 dk.ara ara karıÅtırarak piÅiriyoruz.
Bu sürenin sonunda kuru üzüm,küp küp küçük kesilmiÅ kayısı,küp Åeklinde kesilmiÅ incir ve karanfili de ekliyoruz. Ara ara karıÅtırarak piÅiriyoruz. Bu eklediÄimiz meyveler yenebilir Åekilde yumuÅasın lütfen. – Ãzellikle incir ve kayısı – yumuÅamaları 5-10 dk arasında olabiliyor. Toz Åeker ve tuzu ekleyip karıÅtırıyoruz. 5-10 dk.daha dibinin tutmaması ve Åekerimiz iyice erisin diye ara ara karıÅtırıyoruz. AÅuremiz zamanla koyulaÅacaÄı için 2-2,5 su bardaÄı miktarınca kaynar su daha ekliyoruz.Kaynasın bir müddet. 5-10 dk. süre sonunda ocaÄı kapatmaya yakın tarçın atıyoruz. Kaselerimize paylaÅım yapabiliriz artık. IlıdıÄı zaman buzdolabına koyabiliriz. Servis ederken dövülmüŠcevizimizi serpebiliriz.
Afiyetler Olsunâ¦
DÄ°KKAT : Suyu kıvamlı olacaktır.Bundan dolayı sıcak su eklerken tedirginlik duymayın.Baktınız çok koyulaÅtı sıcak su ekleyerek tekrar kaynatabilirsiniz.
NOT: Bulgur 1 saatte haÅlanır.Kuru fasulye ve nohut ise 1,5 saatte haÅlanır.
(HAÅLAMA SÃRELERÄ°NÄ° BÄ°LMEK Ä°STEYENLER Ä°ÃÄ°N)
NOT 2: Ä°steÄe baÄlı olarak içerisine Fıstık , Fındık ilave edebilirsiniz.Ben Åahsen sert oldukları için koymuyorum. Ä°steÄe baÄlı olarak ceviz haricinde nar taneleri de konulabilir.
AÅure Tatlısı Tarifi ( Bardak Ãlçülü Tarif )